Víš jak vznikla naše kuželna?

Autor: Miloš Kratina| Datum: 7. 7. 2012| Rubrika: Kuželna

Stará dvoudráhová kuželna postavená našimi předchůdci přinášela samé potíže. Neměla vůbec žádné vlastní zázemí.

Šatny se užívaly pro divadelní hosty v kulturním domě a též i jako sociální zařízení. Nejhorší to bylo s vytápěním, napojení na ústřední topení Kulturního domu bylo zcela nefunkční. Jediným spolehlivým topením byla veliká kamna, jež vytápěla hlediště i dráhy. Po roce 1989 došlo k vedení KD. Tato nová garnitura po nás kuželkářích začala vyžadovat placení pronájmu z kuželny (kterou jsme si sami vybudovali) a to ve výši 38 000 Kčs ročně. Kde však chudý oddíl měl tyto peníze zajistit, když nedostával ani korunu na činnost! Na vše jsme se skládali z vlastních prostředků. Začali jsme usilovat o předání budovy kuželny do vlastnictví oddílu. Avšak toto úsilí bylo marné, nebylo nám vyhověno. Chtěli jsme přestavět hernu na čtyřdráhu a vybudovat vlastní sociální zázemí včetně šaten a provedení plynového vytápění.

Jelikož budova patřila ke KD nebylo možno zajistit nějakou samostatnou dotaci na tento záměr. ČSTV o dotacích nechtělo ani slyšet a tak tomu bylo i u tehdejšího vedení města. Teprve po změnění vedení radnice jsme sice dotaci nedostali, ale bylo nám doporučeno vybudování nové kuželny. Ale o finanční pomoci už nebyla zmínka. Radnice nám prodala pozemek. Jediný, který byl možný (z katastru Rosic) a to na bývalém smetišti, na kterém dnešní stavba stojí. Poplatek za metr čtvereční 5 Kč se uhradil z oddílových příspěvků.

Pozemek byl, představa o nové kuželně taktéž. Ale kde vzít finanční příspěvky na výstavbu? Jediná cesta byla státní dotace. Obrátil jsem se o radu, jak postupovat v této věci, na pana poslance Šustra, aby mi poradil jak postupovat v žádosti o státní dotaci. Vše jsme vykonali dle rady a žádost podali na Ministerstvo financí. V roce 2003 v rámci státního rozpočtu nám bylo vyhověno částkou 6,9 milionu, a tak stavba mohla začít.

Stavba nové kuželny (2004)

Vybraná firma Danstav zajistila zemní práce na založení stavby na velice nevhodném terénním prostředí. Bažina, jež byla na pozemku, se musela zavést a řádně zpevnit. Vzhledem k nebezpečí záplav se základ budovy zvýšil o 45 cm nad stávající terén. Bylo navezeno veliké množství stavební suti a štěrku a vše se řádně zhutnilo. Provedeny byly hluboké základy s železnou armaturou a pilotáží. Hlavní důraz byl kladen na vybudování vyztužené železobetonové plochy pod vlastní kuželkářské dráhy. Do betonu padlo hodně železa, což bylo nutné pro budoucí stabilitu stavby. Takto vybudované základy si vyžádaly 760 000 Kč.

Záplavy u kuželny (březen 2005)

Zvýšení základu se ukázalo prospěšné v roce 2005, kdy venkovní voda vystoupala až na úroveň konce izolace. Proto po dohodě s radnicí byla vybudována ochranná hráz, jež má zamezit potopení kuželny.

Peněz na první etapu bylo málo. Hlavním problémem byla spoluúčast na financování z vlastních prostředků. Hledali se způsoby jak tento problém vyřešit a kde vzít peníze na spolufinancování. Řešením byla přímá účast členů oddílu na realizaci stavby, a tak ušetření finančních prostředků z rozpočtu stavby. Přímá účast byla možná jen na pracích spojených s vybudováním dřevěné konstrukce drah a hracího prostoru. Dále vybudování konstrukce stolu pod ASK, ložiskového kříže a dopadiště. Nemalá částka byla ušetřena na provedení elektroinstalace celé budovy. Toto dílo jsem společně s revizním technikem panem Oldřichem Krškou realizoval bez nároku na odměnu.

Úprava okolí a výstavba hřiště (duben–květen 2008)

Značná pomoc členů byla při úpravách venkovních prostor pro přípravu druhé etapy dostavby kuželny. Celá akce byla financována ve dvou etapách. V částce výše uvedené (6,9 mil.) nám bylo dorovnáno za DPH 2,3 mil. a na druhou etapu, což bylo dokončení dalších šaten a venkovního víceúčelového hřiště s úpravou okolí a oplocení areálu včetně vybudování parkoviště s osvětlením (5 mil.).

Velikou pomocí bylo dojednání účasti sponzorů z řad místních závodů. Jednalo se o provedení přípojky vody, plynu a elektriky. Také pomoc firmy Marek a Syn nebyla malá. Vyrobili pro kuželnu důležité kovové díly pro osazení stavěčů a ložiskových křížů. V součtu všech pomocí se jednalo o ušetřenou částku téměř jednoho milionu.

Vlastní stavba po vyhrabání se ze země pokračovala velmi rychle. Konstrukce budovy rostla jak z vody, rychlé zastřešení a mohlo se omítat a pracovat ve vnitřních prostorách. Vše mělo rychlý spád, a tak mohli nastoupit naši dodavatelé drah a technologie. Byla to firma Stax a Besko. Dodávka obou firem byla též se značnou slevou, ale hlavně vše s odloženou platbou. Do financování těchto úvěrů nám vypomohl půjčkou Moravský plynostav.

Otevření nové kuželny (prosinec 2004)

Výsledkem všech těchto pomocí bylo zdárné dokončení hlavní části stavby a tak 18. 12. 2004 byl dnem slavnostního zahájení provozu tohoto nového kuželkářského stánku. Bylo co slavit, neboť dílo sice z dotací, ale za velkého snažení všech je překrásné a slouží dobře po celou dobu existence.

Tento článek nemá záměr nikomu udělovat zásluhy, ale má připomínat jak to vše nebylo jednoduché s celou stavbou. Také aby hlavně všichni členové oddílu měli stále toto na paměti a k tomu zařízení se spořádaně chovali. Je třeba šetřit energií, udržovat stav kuželny a venkovních prostor, neboť se jedná o náš společný majetek. Zatím se tak děje a to mě velice těší. Vedení oddílu pracuje dobře a to je záruka, že ten náš společný majetek bude jen stále vzkvétat.

To je správná cesta jak posunovat kvalitu areálu k nejlepším hodnotám. Stále je co zvelebovat, a tak je třeba v tomto duchu pokračovat i nadále. Vždyť kuželna je vskutku našim druhým domovem, a proto musíme dělat vše, aby se nám tu líbilo jako doma. Nechci být moralista, ale chci povzbudit všechny k další zdárné společné činnosti.

Váš Miloš Kratina

Článek vyšel in memoriam.


Rosický letní pohár 2024

Mistryně světa 2024!

Natálie Bínová, Mistryně světa 2024. Gratulujeme!

Rezervace sportovišť

Termínový kalendář

KK Slovan Rosice na Givt.cz

Nábor hráčů a hráček

Tréninky jsou každý pátek od 15.30.

Mládež KK Slovan Rosice

Pozvánka do areálu KK Slovan

Pozvánka do areálu KK Slovan Rosice

KK Slovan Rosice na Facebooku KK Slovan Rosice na YouTube