Aprílové, stříbrné finále

Autor: Pavel Mecerod| Datum: 10. 4. 2012| Rubrika: Mládež| Sezona: 2011–12

Letošní aprílový 1. duben jsme doma očekávali více, než kdy jindy. Hned po probuzení se sice vymýšlí legrácky na členy rodiny, ale jen v rychlosti. Nemáme totiž moc času, a tak už po osmé hodině sedíme v autě a vyrážíme směr Olomouc, kde čeká nadějného rosického kuželkáře Honzíka, mého syna, finálový turnaj Poháru mladých nadějí.

Tam se probojoval ze šesti jednotlivých turnajů, a tak jedeme minimálně udržet průběžné druhé místo v kategorii mladších žáků z celé ČR. Nálada v autě je výborná a věříme, že nám vydrží celý den. Když však míjíme ceduli Olomouc, začínám cítit mírné chvění po těle. Říkám si, vždyť jedu v roli otce, trenéra a to musí být přece jednodušší, než jet v roli hráče, kterou dobře znám. Na Honzíkovi se však žádná nervozita neprojevuje, a to je dobře.

Finále Poháru mladých nadějí (Olomouc, 1. dubna 2012)

Přijíždíme ke kuželně, lépe k hale s osmidráhovou kuželnou, jedinou a největší v ČR. Vstupujeme do hlediště, které je již téměř plné. Čtyři žákovské kategorie po 16 finalistech + doprovod vydá pěknou hromádku lidí. Jdeme se registrovat, následuje hromadný nástup, uvítací proslovy, společné fotky a první skupina hráček a hráčů může jít na to. První dvě dráhy jsou určeny mladším žákům, což se týká i nás. Dráha 3 a 4 je pro mladší žákyně, 5–6 pro starší žáky a na 7–8 budou bojovat starší žákyně. Nastupuje se dle umístění – průběžného pořadí po základních turnajích. Prostě to nejlepší na konec. I Honzík dle průběžného pořadí nastupuje až v poslední dvojici.

Většina rodiny už má již „osezený zadek“ z tvrdých lavic v hledišti a tak odcházíme do místní restaurace. Honzík ale zůstává v hledišti, velmi ho zajímá dění na drahách. Nesmí mu nic uniknout. Nakonec se nechá přemluvit alespoň na rychlý, malý oběd. Blíží se 14. hodina a čas nástupu Honzíka na dráhy. Tak rychle do šatny, převléknout a rozcvičit. Převléknout se musím i já, coby trenér, abych mohl sedět přímo za hráčem a snažit se mu alespoň radami pomoci. Opět se nechávám unést atmosférou a začínám se rozcvičovat i já. Nejraději bych šel na dráhy sám. Honzík je již také převlečen a rozcvičen. Aby se dostal do správné teploty, nabádám ho, vyběhni si několikrát nahoru a dolu schody do hlediště. Honzík to bere poctivě, nahoře je raz dva, běží dolů a pozor, klouže mu noha a padá ze schodů dolů. Ve mně by se krve nedořezal. Snažím se mu pomoci, ale jsem daleko. Naštěstí se Honzík chytá zábradlí a nepadá úplně. Štěstí stojí při nás. Nic se mu nestalo.

A je to tady. Honzík nastupuje na dráhu číslo jedna, já usedám za něho. Následuje představení hráčů, pozdravení se se soupeři a první zkušební hody. A jdeme do toho. Čeká nás 60 hodů sdružených. Honzík začíná sedmičkou. I další hody jsou krásné, přesto je vidět, že některé hody by si zasloužily více sražených kuželek. Přesto na 15 hodů do plných srážíme 94 kuželek, což je skvělé a je to více, než soupeř hrající na dráze č. 2, který je v průběžném pořadí na 1. místě. Dorážka se vyvíjí také dobře, ale pořád nám chybí nějaká rychlejší devítka. Nakonec na jedničce celkem 133 kuželek, což je o 3 více, než soupeř. Super, vypadá to, že útočíme na první místo. Na dráze 2 začínáme opět skvěle, dokonce nám padá i hodovka, tedy všech devět kuželek najednou. I další hody jsou krásné, zodpovědně hrané. Pociťuji, že štěstíčko nyní trošku chybí. Krásné hody jen těsně míjí první kuželku a hodně nám padají „jen“ pětky. Říkám si, v dorážce se to bude hodit. Nicméně na plné shazuje Honzík pouze 80 kuželek a soupeř nás již lehce přehrává. Začíná dorážka a opět to nepadá, jak jsme zvyklí z domácí kuželny. Každopádně Honzík se s tím pere jako lev nebo jako rosická štika. Z hlediště se ozývá „Meco, do toho!“

Finále Poháru mladých nadějí (Olomouc, 1. dubna 2012)

Soupeři se však daří víc a už to vypadá, že nezvítězíme. Víme ale, že bude rozhodovat každá kuželka na celkové umístění, a proto bojujeme až do konce. Je tu konec utkání. Na světelné tabuli pod jménem Jan Mecerod svítí výsledek 252 kuželek. U soupeře 264 kuželek, což je i dnešní nejlepší výkon. Náš výsledek znamená 5. příčku ve finálovém turnaji. S napětím však čekáme na celkové pořadí. I když jakákoliv medailová pozice by pro Honzíka, mě i rosické kuželky byla velkým úspěchem, trochu se bojíme, že to bude znamenat „jen“ bronz. Výsledky sečteny, vytištěny a pořadatelé je jdou nyní oznámit. Na třetím místě se umístil… Chvíle napětí. Je to hráč z TJ Blatná a my už víme, že stříbro je naše. A opravdu. Slyšíme „na druhém místě v kategorii mladších žáků se umístil Jan Mecerod z KK Slovan Rosice“. Super. Krásný úspěch. Ani moc nevnímáme, že na prvním místě se umístil Honzíkův soupeř z drah David Urbánek z Rychnova nad Kněžnou. Radost umocnil stříbrný pohár, diplom a věcné ceny od sponzorů. Skvělá nálada pokračuje. Následují fotky na památku, i s rodinnými příslušníky, kteří přijeli Honzíka podpořit.

Situace si prý žádá najít nějakou olomouckou cukrárnu. Nedaleko od kuželny ji nacházíme a docela ji vyjídáme. Ještě je potřeba odeslat dobrou zprávu na všechny strany. Mobilní telefony cvakají a zprávy letí do světa. V Rosicích máme dalšího nadějného kuželkáře. Asi není nutno dodávat, že jako otec i předseda KK Slovan Rosice jsem na svého syna Honzíka pyšný. Tak ještě jednou moc gratuluji.


Rosický letní pohár 2024

Mistryně světa 2024!

Natálie Bínová, Mistryně světa 2024. Gratulujeme!

Rezervace sportovišť

Termínový kalendář

KK Slovan Rosice na Givt.cz

Nábor hráčů a hráček

Tréninky jsou každý pátek od 15.30.

Mládež KK Slovan Rosice

Pozvánka do areálu KK Slovan

Pozvánka do areálu KK Slovan Rosice

KK Slovan Rosice na Facebooku KK Slovan Rosice na YouTube