Rosické kuželky v minulosti a dnes

Autor: Miloš Kratina| Datum: 24. 1. 2012

Už pomalu si nikdo ani nevzpomene na doby, kdy se kuželky hrály na staré dvojdráze a to v době, kdy se stavělo ručičkami.

Stará rosická dvoudráha s ručním stavěním

Foto z této doby ukazuje asfaltové dráhy, vzadu prostor pro ruční stavění, palubovka hracího prostoru je z roku 1967.

Miloš Prokeš, Vlasta Mecerod, Miloš Kratina

Prví modernizace byla výměna zásobníku koulí. Následovalo nalití saduritu a zhotovení automatických stavěčů ASKCH (automatický stavěč kuželek – chudých). Vše jsme si udělali sami s největším úsilím těchto tří.

Slavnostní zahájení automatické kuželny

Dále následovalo slavnostní zahájení nové automatické kuželny za účasti hostí i domácích. Dráhy si vyzkoušeli i představitelé města, z hostů to byli mistři republiky Zbrojovka Brno, KPS Brno, Přátelé z Jugoslávie a NDR. Ceny předali zástupci Národní fronty. Zúčastnil se i dosud hrající hráč Zdeněk Svoboda a také čtyři nestoři, zakladatelé Slovanu Rosice.

Slavnostní zahájení automatické kuželny
Slavnostní zahájení automatické kuželny
Slavnostní zahájení automatické kuželny
Slavnostní zahájení automatické kuželny
Nová automatika na kuželně

S novou automatikou ubylo práce a to hlavně se stavěním kuželek, což vedlo k růstu nové členské základny a založení družstva B. Byly zahájeny turnaje pro zájemce z místních závodů. To byly začátky současné KLA.

Nebyly jenom radosti a hra, ale také velká starost o starou budovu kuželny. Střecha, okna, podlaha – vše bylo nahlodáno časem a byla nutná oprava. Nechci o tom psát, ale dávám vše do souvislosti. Dnes je na nové kuželně práce též mnoho, aby byl udržen výborný stav techniky a sportovní činnosti. Vyžaduje to účast všech členů oddílu. Jsou to služby při akcích, úprava drah a prostředí jak uvnitř, tak i venku.

V čem ale spatřuji hlavní nemalý příspěvek, je vynaložení finančních prostředků formou oddílových příspěvků, což drží kuželnu při životě v této složité době. Je velikou radostí se dívat na školní mládež, jež kuželnu navštěvuje, na naše žáky s jakou chutí hrají. Dále dorost s jeho vynikajícími výsledky, tři družstva dospělých a nově vzniklé družstvo žen. Na výroční schůzi proběhlo hodnocení sportovní činnosti všech v minulém roce. Samé dobré výsledky zdobily zprávu předsedy Pavla Meceroda a vedoucích družstev. Je pro mě velikým potěšením, že tradice kuželek stále žije. Zásluha je nejen na vedení klubu, ale i na každém členu.

Toto zjištění mě ujišťuje v tom, že mé snažení o vybudování této nové kuželny nebylo marné. Záměrně nejmenuji jednotlivce, i když jsou někteří více záslužni, ale tak už to bylo i dříve. Každý, kdo má kuželnu rád, pro ni věnuje kus svého života. Já jsem tak činil ve velkém a to nejen v Rosicích.

Na prahu nového roku Vám chci popřát mnoho úspěchu ve sportovním snažení a požádat vás všechny o péči o tento sportovní stánek do budoucna.

Rozvíjejte sportovní činnost, starejte se o technickou kvalitu a to nejen kuželny, ale celého areálu. Naši sportovní přátele k nám rádi jezdí a v tomto překrásném prostředí se jim líbí. Tak ať je tomu tak i do budoucna. Je to velmi pěkné vysvědčení pro nás všechny.

Děkuji, Váš čestný člen
Miloš Kratina


Rosický letní pohár 2024

Mistryně světa 2024!

Natálie Bínová, Mistryně světa 2024. Gratulujeme!

Rezervace sportovišť

Termínový kalendář

KK Slovan Rosice na Givt.cz

Nábor hráčů a hráček

Tréninky jsou každý pátek od 15.30.

Mládež KK Slovan Rosice

Pozvánka do areálu KK Slovan

Pozvánka do areálu KK Slovan Rosice

KK Slovan Rosice na Facebooku KK Slovan Rosice na YouTube