Listy jižní Moravy: Vykoulí v Rosicích zlato?

Autor: Petr Podroužek| Datum: 9. 3. 2011| Sezona: 2010–11

Rozhovor se stříbrnou vicemistryní světa v kuželkách Lucií Vaverkovou.

Listy jižní Moravy – Vykoulí v Rosicích zlato?

Trefit přední a zadní roh, pravou i levou přední fánu, pravého a levého sedláka i krále dokáže mrknutím oka. A nedělá jí vůbec problém zvládnout to vše na jednou. O kom a o čem je řeč? O pojmenování v kosočtverci postavených devíti kuželkách a nejlepší české hráčce loňského roku Lucii Vaverkové (25) z Rosic.

Ve světových žebříčcích současně naše nejvýše postavená hráčka (15. příčka) začala trefovat kuželky na rosických drahách už v jedenácti. Nyní jezdí pátým rokem hrávat do Rakouska. U jižních sousedů je oporou KSV Wiener Linien (Vídeňské dráhy). Formu ovšem piluje přes týden v Rosicích.

Když má na sebe položit medaile ze světových šampionátů pořádně to zacinká – je jich totiž třináct, nepočítaje ty z republikových mistrovství, akademických her a dalších. „Lucku znám odmalička. Je pohodová a je až neskutečné, jak dokáže při soutěžích pokaždé zabrat v pravou chvíli,“ prozrazuje na 185 centimetrů vysokou slečnu Pavel Mecerod, předseda kuželkářského klubu KK Slovan Rosice. Sundat všechny kuželky jedním hodem dokáže hráčka po sobě i čtyřikrát. Koule přitom váží 2,85 kilogramů a po dráze si to sviští rychlostí kolem 30 kilometrů v hodině. Hod by měl být přímý a nejlepší je trefit přední kuželku tak nějak napůl, aby koule sundala najednou všech devět.

Listy jižní Moravy – Vykoulí v Rosicích zlato?

Na tréninku Lucka hodí koulí přibližně dvěstěkrát. Zabrat dostávají nejvíce záda, kolena a zápěstí. Koule nemají v sobě díry na prsty, na rozdíl od bowlingových, a bývají oranžové, růžové a občas jsou třeba i do modra laděné. „Vyhovují mi nejvíce oranžové, ale jde, o můj vlastní vnitřní pocit. Naopak další barvy mohou, třeba subjektivně, působit i velikostně jinak,“ prozrazuje Listům Lucka a přiznává, že jí občas napadly myšlenky se s kuželkami rozloučit.

Pravda, reprezentování v Rakousku nějakou tu korunku občas přinese, na druhou stranu také něco stojí studium ekonomie na brněnské Mendlově univerzitě. „Bývá to hlavně ve zkouškovém období, kdy se toho hrozně moc nastřádá a mám všeho dost,“ přiznává sympatická tmavovláska.

I když se Lucce výsledkově zadaří, přesto musí na oslavu na pár hodin po skončení soutěže zapomenout. I tady vám totiž na záda mohou dýchat dopingoví komisaři. „Kdepak nepovolené prášky nebo alkohol. Ten nesmíme půl dne před, a do půlnoci po soutěži. Také musíme hlásit, kdy a kde se nacházíme. S dopingovou kontrolou mám už od loňska osobní zkušenost. Bylo to na mě dost drsné,“ popisuje nepříjemný zážitek Lucka z mistrovství světa, odkud si přivezla stříbro. O zlato ji připravily přitom pouhé dvě neshozené kuželky.

„No, možná něco takového může nastat i při květnovém mistrovství republiky v Rosicích. Takto významný podnik pořádáme sice už po několikáté, ale poprvé, v kategorii žen. Lucka bude samozřejmě velkou favoritkou,“ uvažuje dopředu Pavel Mecerod. Nedaleko Brna si to něžné pohlaví rozdá v moderní kuželně na čtyřech drahách. Hráčky zde ale čeká bouřlivější prostředí, než to je v mnoha jiných sportech. Fanoušci totiž své favoritky hlasitě povzbuzují z tribuny umístěné jen pár metrů za jejich zády. A to by v tom byl čert, aby zlato nezůstalo doma. Takže, kuželkářsky: Hodu zdar!


Článek byl převzat z březnového vydání Listů jižní Moravy s laskavým svolením autora pana Petra Podroužka.


Rosický letní pohár 2024

Mistryně světa 2024!

Natálie Bínová, Mistryně světa 2024. Gratulujeme!

Rezervace sportovišť

Termínový kalendář

KK Slovan Rosice na Givt.cz

Nábor hráčů a hráček

Tréninky jsou každý pátek od 15.30.

Mládež KK Slovan Rosice

Pozvánka do areálu KK Slovan

Pozvánka do areálu KK Slovan Rosice

KK Slovan Rosice na Facebooku KK Slovan Rosice na YouTube