Stříbro ze světového poháru

Autor: Petr Streubel| Datum: 1. 11. 2021| Rubrika: Mezinárodní soutěže| Světový pohár| Sezona: 2021-22

Ve dnech 5.–9. října absolvovaly rosické hráčky XXXII. Světový pohár družstev v kuželkách v chorvatském Otočaci.

Ženy KK Slovan Rosice na Světovém poháru družstev 2021

Turnaje se zúčastnilo celkem devět ženských a čtrnáct mužských družstev. Právo startu ve světovém poháru mají vítězové národních ligových soutěží. Českou republiku reprezentovaly rosické ženy a v mužích SKK Rokycany.

Na světovém poháru se nejprve hraje kvalifikace na 6×120 hodů sdružených a z ní nejlepší čtyři družstva postupují do nadstavbové části. Rosické hráčky kvalitním kvalifikačním výkonem 3459 poražených kuželek obsadily druhou příčku o kuželku před maďarským klubem z Budapešti. Nejlepší nához předvedly domácí zástupkyně z Rijeky (3502) a čtveřici týmů doplnily hráčky srbského Novi Sadu (3411).

V nadstavbové části se proti sobě v klasických zápasech postavila družstva dle pořadí z kvalifikace – první se čtvrtým a druhý se třetím. Naše hráčky hrály s Maďarkami, porazily je 6:2 a mohly se radovat z postupu do finále. Rosice předvedly v semifinále téměř stejný výkon jako v kvalifikaci – 3462, Maďarky nahrály o 89 kuželek méně. V druhém semifinálovém utkání zvítězily Chorvatky, které výkonem 3625 nedaly žádnou šanci Srbkám a nadělily jim „kanára“ 8:0 o 250 kuželek.

Finále začalo pro rosické barvy neskutečně dobře. V první polovině dokázaly zvítězit všechny tři české hráčky a skóre tak bylo 3:0 a plus 104 kuželek. V druhé polovině se ukázalo, že Chorvatky „flintu do žita ještě nehodily“ a budou bojovat až do konce. Po třech drahách byly všechny hráčské body rozdány, když dvakrát naše hráčky již 0:3 prohrávaly a jedna naše zástupkyně 3:0 vedla. Průběžný stav tedy 4:2 pro Rosice a je jasné, že rozhodovat budou dva body pro družstvo za celkově poražené kuželky. Těch měly Rosičky po třech drahách pořád o čtyřicet více. Že ani to ale nemusí stačit se holky přesvědčily po odehrání posledních hodů. V závěrečné dorážce Chorvatky otočily vývoj utkání na svou stranu a nakonec dokázaly nahrát o osmnáct kuželek více. Tím vyrovnaly stav utkání na 4:4 a rozhodnout o vítězném družstvu tak musel až počet získaných drah. A těch měly rosické hráčky bohužel o jednu méně (11:13). Na chorvatské straně propukla velká radost, na té české pak naopak smutek a zklamání. Každopádně druhé místo je obrovský úspěch a my k němu gratulujeme! Rosice tak doplnily další výrazný mezinárodní úspěch do klubové sbírky. V předcovidovém SP 2019 skončily třetí, v roce 2017 si již zisk stříbrného umístění vyzkoušely na SP v Blansku.

Umístěním na SP se také rosické hráčky kvalifikovaly do Ligy mistryň. Nasazeny jsou až do druhého kola a o finálový turnaj nejlepších čtyř týmů, který se bude hrát počátkem dubna příštího roku, si zahrají s vítězem utkání SKK Poing 98 (GER) a C.S. Electromureș Romgaz Târgu Mureș (ROU). Utkání druhého kola LM jsou na programu 29. ledna a 19. února 2022.


Mistryně světa 2024!

Natálie Bínová, Mistryně světa 2024. Gratulujeme!

Rosický letní pohár 2024

Rezervace sportovišť

Termínový kalendář

KK Slovan Rosice na Givt.cz

Nábor hráčů a hráček

Tréninky jsou každý pátek od 15.30.

Mládež KK Slovan Rosice

Pozvánka do areálu KK Slovan

Pozvánka do areálu KK Slovan Rosice

KK Slovan Rosice na Facebooku KK Slovan Rosice na YouTube