Kuželkářské Mistrovství ČR 2013 v Rosicích

Autor: Pavel Mecerod| Datum: 15. 5. 2013| Rubrika: Mistrovství ČR| Sezona: 2012-13

Květen v kuželkářském kalendáři značí konec sezony mistrovských soutěží družstev a na řadu přichází vrcholy v soutěžích jednotlivců. Mám na mysli mistrovství České republiky, které je každoročně pořádáno Českou kuželkářskou asociací na vybraných, špičkových kuželnách v ČR a je vypsáno pro různé věkové kategorie.

Mistrovství České republiky 2013 – muži

KK Slovan Rosice opět splnil podmínky k pořádání mistrovství a tak letos byli k vidění na rosické kuželně nejlepší kuželkáři, muži. Jedná se o nejprestižnější kategorii, která zapadá do oslav KK Slovan Rosice u příležitosti 20. výročí novodobé historie klubu, kdy v roce 1993 vznikl samostatný subjekt, občanské sdružení KK Slovan Rosice.

Tak významné akci jakou je MČR, předcházely důkladné přípravné práce, včetně údržby a úklidu kuželny a okolí. Podmínkou konání akce byl bezvadný stav kuželny, automatických stavěčů a hracího materiálu. Proto jsme se také rozhodli pro nákup nových koulí a kuželek. Zažívali jsme i dramatické chvilky. Hlavně, když jsme v propagačních materiálech slibovali na mistrovství nové kuželky s dřevěným jádrem, které jsme měli objednané přímo u výrobce již 2 měsíce před akcí, a nakonec je vyzvedávali na přepravní službě jeden den před akcí. Vše dobře dopadlo zásluhou obětavých členů klubu, kteří kuželky dovezli, navěsili a mohlo se tak do nich hrát.

Mistrovství České republiky 2013 – muži

V sobotu 4. 5. 2013 se začali do Rosic sjíždět hráči s doprovody z celé ČR. Naši kuželnu většinou už všichni znají a dokonce ji považují za jednu z nejhezčích v republice. Nyní však všechny zajímaly zmíněné kuželky. Jsme totiž v Rosicích opět první, kteří si troufli tuhle novinku vyzkoušet a hned na MČR. První reakce hráčů byly rozpačité, hlavně, když jsme jim řekli, že jsme kuželky instalovali včera, tedy den před zahájením. O kuželkách totiž platí, že nejlépe padají až po delší, třeba měsíční době provozu, kdy jsou již trochu obouchané. Na pohled také padaly jinak než obvykle a hlavně jejich zvuk připomínal o sebe cinkající lahve.

Sobotní kvalifikace určila ze 48 hráčů 24 nejúspěšnějších, kteří postoupili do nedělního finále. Nedělní program byl slavnostně zahájen nástupem hráčů v čele se dvěma mažoretkami z týmu Anife Rosice, proslovy hostů, rozhodčích a státní hymnou. Pak už začaly boje o medaile a hlavně titul Mistra České republiky. Bohužel se boje musely obejít bez domácího zastoupení, protože se žádnému z rosických hráčů nepodařilo z krajských mistrovství postoupit.

Mistrovství České republiky 2013 – muži

Rozpaky z nových kuželek se rozplynuly velmi brzy, protože hráči dosahovali velmi dobrých výsledků a boje byly opravdu napínavé. Hráči i fanoušci se chovali velmi korektně a tak nálada na kuželně byla výborná. Pokud si chtěl někdo odpočinout od fandění, mohl se v klubovém baru či na zahrádce občerstvit a nebo si v areálu prohlédnout nové vozy Toyota, a dokonce se projet. Já třeba neodolal svezení v nové RAV 4.

Na letošním mistrovství se dařilo nejvíce hráčům z Čech. Kombinaci (součet sobotního a nedělního startu) a titul Mistra republiky získal Roman Pytlík z SKK Rokycany. Stříbro získal Miroslav Pešadík z Vltavanu Loučovice a bronz bratr vítěze Viktor Pytlík, hrající za Sokol Kdyně.

V nedělním finále si bratři Pytlíkové pořadí vyměnili. Mezi prvního Viktora a třetího Romana se vtěsnal na stříbrnou příčku Václav Rychtařík z KK PSJ Jihlava.

Mistrovství České republiky 2013 – muži

Slavnostní zakončení ozdobila svou účastí sportovní moderátorka pořadu České televize Branky, body, vteřiny Barbora Černošková, která přijala mé pozvání a předala medailistům sportovní poháry. Medaile pak předala zástupkyně České kuželkářské asociace Jana Holubová a voňavé ceny rosické společnosti Hadač–Zapletal předal starosta města Mgr. Jaroslav Světlík.

Příprava prestižní akce jakou je MČR se neobejde bez pomoci různých partnerů. Rád bych touto cestou poděkoval České kuželkářské asociaci za důvěru a přidělení pořadatelství akce, Jihomoravskému kraji, hejtmanovi JUDr. Haškovi, který přijal záštitu nad celou akcí, městu Rosice zastoupenému starostou Mgr. Světlíkem. Dále pak děkuji společnostem – Masozávod Hadač a Zapletal Rosice, p. Fabíkovi, p. Královi, Restauraci Rebio Brno, společnostem Vaňura s.r.o, Funk, Pfanner, VB Leasing, Garko, pivovaru Bernard a společnosti CK auto, prodejci nejen vozů Toyota.

Dále patří velký dík všem členkám a členům KK Slovan Rosice, kteří se podíleli na zdárné přípravě a průběhu akce.

Pavel Mecerod
předseda KK Slovan Rosice, ředitel MČR Rosice 2013


Rosický letní pohár 2024

Mistryně světa 2024!

Natálie Bínová, Mistryně světa 2024. Gratulujeme!

Rezervace sportovišť

Termínový kalendář

KK Slovan Rosice na Givt.cz

Nábor hráčů a hráček

Tréninky jsou každý pátek od 15.30.

Mládež KK Slovan Rosice

Pozvánka do areálu KK Slovan

Pozvánka do areálu KK Slovan Rosice

KK Slovan Rosice na Facebooku KK Slovan Rosice na YouTube